Audi vindt elektrisch rijden opnieuw uit, met e-diesel

audi cockpit

22-04-2015 09:50 | Door: Thijs ten Brinck

Autofabrikant Audi en de producent van synthetische brandstoffen Sunfire een fabriek voor de productie van diesel uit CO2 en groene stroom. De eerste e-diesel is inmiddels getankt.

In Dresden bouwde Audi, samen met het eveneens Duitse bedrijf Sunfire, een fabriek die afgevangen CO2 en water omzet in een synthetische diesel. De proeffabriek draait op duurzaam opgewekte elektriciteit en heeft een efficiëntie van 70 procent.  

“Als we grootschalig gebruikmaken van CO2 als grondstof, leveren we een enorme bijdrage aan klimaatprotectie en efficiënt gebruik van bronnen”, zegt Johanna Wanka, Duitse minister voor Onderwijs en onderzoek. Haar ministerie ondersteund het project van Sunfire, waarin Audi participeert.

Reiner Mangold, hoofd duurzame productontwikkeling bij Audi, ziet de productie van duurzame brandstoffen als complementair aan de groei in elektrische mobiliteit: “Synthetische diesel uit CO2 maakt het mogelijk lange afstanden te rijden, met nagenoeg geen enkele impact op het klimaat.”

In de voorbije weken heeft de power-to-liquid-installatie zijn eerste liters hernieuwbare diesel geproduceerd. In de komende maanden zal de fabriek 3.000 liter e-diesel produceren. Mangold: “Het hergebruik van CO2 biedt niet alleen kansen voor de Duitse auto-industrie maar ook voor andere sectoren en landen.”

Breed palet

De Duitse fabrikant Audi wedt op veel verschillende paarden in de zoektocht naar een duurzame aandrijflijn voor de toekomst. Naast deze hernieuwbare diesel produceert Audi met een elektrolysefabriek synthetisch aardgas in het Duitse Werltle. Een tweede fabriek van dit type staat gepland in Noord-Nederland.

Buiten de synthetische diesel en aardgas, die direct geschikt zijn voor auto’s met conventionele brandstofmotoren, zet Audi ook in op brandstofcelauto’s. Ook op het vlak van elektrisch rijden is er bij Audi steeds meer keus.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Audi | Foto: flightlog, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit