Niet alleen de snelheid van de Maglev-trein doet je duizelen

maglev

22-04-2015 11:32 | Door: Erik Verheggen

De magneettrein van de Japanse spoorwegen is snel en duur. Met 603 kilometer per uur heeft de Maglev een nieuw snelheidsrecord neergezet.

De trein reed daarmee zijn eigen record uit de boeken. Vorige week bereikte de Maglev al een snelheid van 590 kilomter per uur. De Japanse trein gebruikt magnetisme om zwevend over de rails te bewegen. Er is dan geen contact, en ook geen weerstand, tussen de trein en de rails.

Japan heeft plannen om de Maglev te laten rijden tussen de steden Tokyo, Nagoya en Osaka. Het tracé tussen Tokyo en Nagoya zou in 2027 klaar moeten zijn en heeft dan naar verwachting € 43 mrd gekost. Osaka moet in 2045 zijn aangesloten. Persbureau Bloomberg rekent voor dat de totale project meer dan € 70 mrd kost.

CO2-uitstoot

Ondanks de hoge snelheid, is de CO2-uitstoot maar iets hoger dan die van normale treinen. Volgens de University of Washington brengt een Maglev-reiziger zijn CO2-uitstoot ten opzichte van een automobilist met twee derde omlaag, terwijl hij vijf keer zo snel op zijn bestemming is. Ter vergelijk, de NS claimt dat de CO2-uitstoot van de Nederlandse treinen 75 procent lager ligt dan die van een auto.

Volgens de Japanse spoorwegen rijdt de trein bij ingebruikname overigens niet harder dan 500 kilometer per uur. Een enkeltje Amsterdam-Parijs duurt daarmee een uurtje.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wired, Bloomberg, University of Washington | foto: Dom Pates, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit