Crowdfunding hennepscooter zet puntjes op de i

23-04-2015 08:00 | Door: Erik Verheggen

Hij is er bijna: de hennepscooter Be.e. Met een crowdfundingactie probeert het Nederlandse Van.eko de laatste financiering voor productie en typegoedkeuring rond te krijgen.

Bijzonder aan de elektrische scooter is dat hij uit slechts enkele onderdelen bestaat. Het frame is gemaakt van een biobased materiaal. De hoofdbestanddelen zijn hennep, vlas en een 50 procent biobased hars.

De scooter weegt 95 kilo en is daarmee 20 kilo lichter dan de directe concurrentie. De Be.e heeft moderne lithium-polymeer-batterijen en een 4 kilowatt elektromotor aan boord.

Met de crowdfunding probeert Van.Eko € 70.000 euro op te halen. Bijna € 50.000 daarvan is al binnen. Met het geld kan het bedrijf de mallen fabriceren voor een aantal panelen en het zadelcompartiment voor de scooter. Ook de accu en typegoedkeuring moet met de crowdfunding worden gefinancierd.

De Be.e is het eindproduct van een nauwe samenwerking tussen twaalf bedrijven en een groot aantal studenten, docenten en professionals. Behalve de inbreng van Van.Eko was ook het Haarlemse bedrijf NPSP belangrijk voor de ambitie om een duurzame scooter te maken. NPSP maakt een innovatieve biocomposiet, die de naam Nabasco heeft meegekregen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Symbid

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit