Zonnevliegtuig in 5 dagen onafgebroken over Pacific

Solar Impulse 2

01-05-2015 16:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 begint aan de langste afstand tijdens zijn baanbrekende wereldreis. Vanuit China steekt het vliegtuig in één keer de Pacific over naar Hawaii.

Op 9 maart vertrok de Solar Impulse 2 van de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard vanuit Abu Dhabi. In zes trips deed het vliegtuig, dat uitsluitend zonne-energie vliegt, achtereenvolgens Oman, India, Myanmar en China aan.

Nu bereidt het team zich voor op de langste afstand, de oversteek vanuit het Chinese Nanjing naar Hawaii. Deze tocht van bijna 8200 kilometer begint op 9 mei en neemt ongeveer 120 uur in beslag, vijf dagen én vijf nachten. De tocht is de ultieme test voor het toestel. De zonnepanelen moeten voldoende stroom opwekken en de piloot moet zuinig omgaan met de opgeslagen elektriciteit om 's nachts te kunnen doorvliegen.

De Zwitser André Borschberg, mede-oprichter van het Solar Impulse project, is geselecteerd als piloot voor deze vermoedelijk zwaarste trip. In 2010 vloog hij met de eerste versie van het zonnevliegtuig Solar Impulse voor het eerst meer dan 24 uur onafgebroken. Vijf jaar later wordt dat dus vijf keer langer, alleen in de kleine cockpit van de Solar Impulse 2

Bekijk een overzicht van de wereldreis tot nu toe:

NB. Dit bericht is aangepast met een nieuwe vertrekdatum.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Solar Impulse | Foto: Solar Impulse

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit