Auto op perslucht wint $ 5 mln in TV-show

07-05-2015 07:47 | Door: Thijs ten Brinck

In de Amerikaanse televisieshow Shark Tank heeft het bedrijf Zero Pollution Motors een miljoeneninvestering binnengesleept. Het bedrijf bouwt auto’s die rijden op gecomprimeerde lucht.

Het jonge bedrijf Zero Pollution Motors (ZPM) gaat de in Luxemburg ontwikkelde Airpod in de Verenigde Staten produceren en verkopen. De Airpod is een kleine lichtgewicht auto die rijdt op de ongewone brandstof: perslucht.

De door het Luxemburgse bedrijf MDI ontworpen Airpod is een tweezitter met een leeggewicht van slechts 280 kilo. Aangedreven door een luchtmotor rijdt hij op een volle tank perslucht 130 tot 150 kilometer. De maximum snelheid is 80 kilometer per uur en de emissievrije auto is zo volgetankt.

Naast de Airpod heeft MDI nog een groot aantal andere concepten die allemaal ook door gecomprimeerde lucht worden voortgestuwd. 

Shark Tank

Shark Tank is de Amerikaanse versie van het BBC-programma Dragon’s Den. In Nederland is deze serie korte tijd uitgezonden door de KRO, gepresenteerd door Jort Kelder.

In het programma pitchen ondernemers een plan voor een jury van bekende en vermogende investeerders. De investeerders stemmen met hun eigen geld. Eenmaal overtuigd door een pitch, nemen ze daadwerkelijk deel in de gepresenteerde ondernemingen.

Zero Pollution Motors wist in het programma de Canadese IT-ondernemer Robert Herjavec te overtuigen $ 5 mln te investeren, in ruil voor 50 procent zeggenschap in het bedrijf.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: AutoBlogGreen, MDI, ZPM

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit