Delftse waterstofracer zet record op de Nürburgring

waterstofauto

12-05-2015 15:36 | Door: Erik Verheggen

Het is officieel. De Forze VI van studenten van de TU Delft is de snelste waterstofauto ooit. Althans, op het legendarische, 73 bochten tellende Duitse circuit de Nürburgring.

Met oud Formule 1-coureur Jan Lammers achter het stuur legde de Forze VI de 21 kilometer van de Nürburgring af in minder dan 11 minuten. Het is volgens het team een duidelijk statement over de potentie van waterstofauto’s en de plek die de technologie inneemt in de automotive industrie.

De Forze VI is ontworpen door 50 studenten van de TU Delft. Zij hebben tweeënhalf jaar gewerkt aan de auto.

De data die het team heeft verzameld tijdens de ronde over de Nürburgring moet het team helpen om het volledige vermogen van de auto te benutten. “Onze auto rijdt tot nu toe op half vermogen”, zegt Menno Dalmijn van het Delftse team.

CO2-voetafdruk

Tijdens het rondje haalde de waterstofracer een topsnelheid van 170 kilometer per uur. Met wat aanpassingen moet volgens Dalmijn 220 kilometer per uur mogelijk zijn. Ook een acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur binnen de 4 seconden komt dan binnen bereik. “Het mooiste is dat we daarbij alleen water als bijproduct produceren”, zegt hij. “Onze CO2-voetafdruk is daardoor nul.”

Met die snelheden zal de waterstofauto uit Delft overigens niet in de buurt komen van het record op de Nürburgring​. In 2010 raffelde de Duitser Marc Basseng in zijn Pagani Zonda R het rondje af in 6 minuten en 47 seconden.

Brandstofcel

De brandstofcel van de auto zet waterstof en zuurstof met een efficientie van 60 procent om in elektriciteit. Daarmee drijft de Forze VI zijn elektromotors aan.

Het Formula Zero Team Delft bestaat sinds 2008. De komende jaren wil het team in verschillende autosportklassen de strijd aan gaan met conventionele racewagens. Uiteindelijk moet dat leiden tot deelname aan de 24-uursrace van Le Mans.

Formula Zero Team Delft

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Forze VI | Foto: Forze VI

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit