Trillende vleugels leveren duurzame energie voor vliegtuigen

Airbus

26-05-2015 14:34 | Door: Jerom van Gemert

Vliegtuigen kunnen tijdens de vlucht energie halen uit trillingen van de vleugels. Dat denkt het studententeam van de TU Delft dat in de finale staat van de Airbus-wedstrijd.

Door vleugels van vliegtuigen te voorzien van een huid van composietmaterialen, kan energie gewonnen worden uit de trillingen en buigingen van de vleugels. Dat heet het piëzo-elektrisch effect. Bepaalde materialen produceren spanning onder invloed van buigingen of trillingen.

Batterijen slaan de elektriciteit op in de romp van het vliegtuig. Die kan worden gebruikt voor elektrische systemen in het vliegtuig, zoals verlichting en entertainment.

Kleine micro-windmolens gebruiken ook piëzo-elektrische kracht. Hiermee kan draagbare elektronica worden opgeladen.

Draadloos opladen

Een team van City University London is ook een van de finalisten. Zij bedachten een plan om vliegtuigen op de grond draadloos van energie te voorzien. In het asfalt zijn zenders ingebouwd die elektriciteit draadloos overbrengen naar een ontvanger tussen de wielen van het vliegtuig. 

De stroom komt van zonnepanelen op het vliegveld. Alle grondactiviteiten van vliegtuigen worden dan aangedreven door duurzame energiebronnen. Dit vermindert de CO2-uitstoot van de luchtvaart met 50 procent.

Fly Your Ideas

De teams uit Delft en Londen zijn twee van de zes finalisten van de Fly Your Ideas wedstrijd van het Franse bedrijf Airbus. De wedstrijd is bedoeld om met innovatieve en duurzame ideeën de luchtvaart te verbeteren. De winnaar krijgt een prijs van €30.000.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bronnen: Luchtvaartnieuws, Airbus, Bloomberg | Foto: Airbus - Fly Your Ideas

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit