Zonnevliegtuig vliegt voorlopig alleen virtueel

28-05-2015 14:00 | Door: Erik Verheggen

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 staat al een maand aan de grond in China. Het duurzame concept lijkt tegen zijn grenzen aan te lopen nu het weer onvoldoende meewerkt.

De Solar Impulse is bezig aan een reis rond de wereld. Het vliegtuig staat al weken klaar om te vertrekken voor de 8.172 kilometer lange, zes dagen durende etappe van China naar Hawaï. 

In een Youtube-filmpje legt de bemanning uit waarom het maar niet lukt om te vertrekken. De Solar Impulse is volledig afhankelijk van zonne-energie om in de lucht te blijven. Bewolking gooit al weken roet in het eten. De zonnecellen op de vleugels van het toestel kunnen onder de huidige omstandigheden niet voldoende stroom opwekken.

Door de weersomstandigheden is de turbulentie bovendien te groot voor piloot André Borschberg om zijn geplande hazenslaapjes van 20 minuten te kunnen doen. 

Virtueel

De enige vlieguren die Solar Impulse 2 nu kan maken zijn virtueel. Na drie jaar ontwikkelingstijd hebben het Zwitsere Institute for Atmosphere and Climate Science en studenten van de Centre professionnel du Nord Vaudois uit hetzelfde land, een simulator voor de Solar Impulse gepresenteerd. Wie wil kan een virtuele vlucht maken met de Solar Impulse 2, waarbij realtime de huidige weersomstandigheden worden nagebootst. Onbekend is of het al iemand gelukt is om de oversteek naar Hawaï van achter het beeldscherm te maken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: CleanTechnica, Solar Impulse

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit