Hoe autodelen leidt tot een lagere CO2-uitstoot

auto's

03-06-2015 15:21 | Door: Erik Verheggen

Nederland telt naar schatting 90.000 autobezitters die hun auto delen. De door mobiliteit veroorzaakte CO2-uitstoot is bij de autodelers met 12 tot 14 procent gedaald.

Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Bijna een derde van de autodelers doet de eigen auto weg. Ook komt de deelauto vaak in de plaats van een tweede of derde auto.

Volgens het PBL rijden autodelers 15 tot 20 procent minder kilometers dan voordat zij een auto deelden. Voor het autodelen reden zij gemiddeld 9.100 kilometer per jaar. De CO2-uitstoot door autogebruik en -bezit daalt bij de autodelers daardoor 12 tot 14 procent. Voor een deel komt dit doordat ze minder kilometers rijden, voor een deel doordat zij minder auto’s bezitten. Bij de productie en sloop van auto’s komt immers ook CO2 vrij.

90.000

Nederland telt naar schatting 90.000 formele autodelers, ongeveer 1 procent van de mensen met een rijbewijs. Zij huren auto’s van particulieren via organisaties als Snappcar of Mywheels. Of ze gebruiken een deelauto van organisaties zoals Greenwheels of Car2Go. Mensen die een auto delen met bijvoorbeeld buren of familieleden zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Voor de sector verkeer en vervoer zijn in het Energieakkoord afspraken gemaakt die onder andere moeten bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Een van de maatregelen is een opschaling van het autodelen, van momenteel ruim 10.000 naar 100.000 deelauto’s in 2020. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: PBL | foto: Salem Eames, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit