Binnen een jaar Eindhovense auto op mierenzuur

mierenzuur

10-06-2015 12:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Eindhovense studententeam Fast bouwt een waterstofauto die vloeibaar mierenzuur tankt. De technologie geeft brandstofcelauto’s meer reikwijdte.

Fast, dat staat voor Formic Acid Sustainable Transportation, maakt gebruik van een baanbrekende technologie die is ontwikkeld door de onderzoeker Georgy Filonenko.

Het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven wil de wetenschappelijk doorbraak gebruiken in een echte brandstofcelauto. Fast won met zijn plan de Eindhovense BrainsAward. Mede-oprichter Max Aarts bij de uitreiking: "We willen binnen een jaar een auto op mierenzuur laten rijden."

Mierenzuur

Filonenko promoveerde eerder dit jaar op een katalysator die mierenzuur razendsnel omzet in waterstof en CO2. Waterstof is in de vorm van het vloeibare mierenzuur veel compacter te vervoeren dan het gasvormige en zeer vluchtige waterstof zelf. Dat brengt een werkbare en duurzame waterstofinfrastructuur dichterbij.

Fast pikte het concept van Filonenko op als onderdeel van ene Honors programma van de TU Eindhoven. Het team werkt nu zelfstandig verder aan de opschaling van het concept. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eindhovens Dagblad, Engineers Online | Foto: photochem_PA, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit