Elektrische ferry is duurzaam Deens miljoenenproject

green ferry

12-06-2015 07:45 | Door: Erik Verheggen

Vanaf 2017 vaart tussen het Deense eiland Ærø en het vasteland een elektrische veerboot. Het is een miljoenenproject waarbij onder meer Siemens, DNV GL en Søby Shipyard zijn betrokken.

green ferry

De boot krijgt een lithium-ionbatterij van 4,2 megawattuur. De boot is daarmee volgens de betrokken partijen de grootste in zijn soort. In de havens worden snellaadfaciliteiten van 4 megawatt opgetuigd.

De ferry stoot 2.000 ton CO2 minder uit dan een boot met dieselaandrijving. De stille elektrische motoren maken bovendien veel minder geluid en veroorzaken tot 70 procent minder golven achter het schip. 

De volledig elektrische aandrijving wordt geleverd door Visedo en Leclanché. Deze bedrijven werken al samen in een strategisch partnerschap om batterij- en aandrijfsystemen te leveren voor industriële toepassingen, bussen en in de scheepvaart.

Het project krijgt een susbsidie van € 17 mln vanuit het Horizon 2020-programma. Het is daarmee een van de grootste projecten uit dit EU-programma.

De Deense Green Ferry is niet de eerste elektrische veerboot. In Noorwegen brengt sinds vorige maand een kleinere veerboot auto’s en passagiers van de ene naar de andere kant in een Fjord. Eigenaar Nordled bespaart met de overstap op een elektrische boot 60 procent op de brandstofkosten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Green car Congress, Green Ferry Project | Foto: Green Ferry Project

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit