China overweegt CO2-maatregelen scheepvaart

26-10-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Na Europese geluiden over de impact van CO2-uitstoot door de internationale scheepvaart, overweegt China nu maatregelen.

Dat rapporteerde de Chinese krant Economic Information Daily deze week. Het Chinese ministerie voor transport heeft onderzoek gedaan naar verschillende maatregelen om de CO2-uitstoot van China’s scheepvaartmaatschappijen in te perken. Volgens dit onderzoek is een CO2-handelssysteem of een CO2-taks de beste oplossing.

Globale oplossing

Volgens data van de International Maritime Organization (IMO) is de internationale scheepvaart verantwoordelijk voor 3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als er geen maatregelen worden genomen kan dit percentage gestegen zijn naar 18 procent in 2050. De Europese Unie verkondigde begin van de maand op zoek te zijn naar een globale oplossing voor de broeikasgassen in de scheepvaart.

Volgens de EU is het implementeren van een globaal emissiehandelssysteem de beste oplossing voor het probleem. China uitte zich toen als een sterke tegenhanger van het plan, omdat de beslissing te assertief en eenzijdig zou zijn. Toch overweegt de Chinese overheid nu een pilot voor een CO2-handelssysteem of een CO2-toeslag. Daarnaast zal de vaarsnelheid van de schepen waarschijnlijk worden ingeperkt.

Neerwaartse spiraal

De vicepresident van China’s associatie voor schipeigenaren, Zhang Shouguo, vindt echter dat de scheepvaart al een relatief energie-efficiënte industrie is, met de minste CO2-uitstoot van alle transportvormen. “Bij de invoering van een dergelijke maatregel zullen sommige zwakke bedrijven het niet overleven. De industrie zit in een neerwaartse spiraal en de situatie kan jaren duren. In deze context is het beter om geen belastingverhogingen op te leggen.”

Bron: China Daily Foto:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit