Kleine brandstofcel past in vliegtuigtrolley

brandstofcel

18-06-2015 09:17 | Door: Jerom van Gemert

Vliegtuigen gaan tientallen jaren mee en krijgen gedurende de levensduur steeds meer entertainment en elektronica aan boord. Om in de extra stroombehoefte te voorzien is er een brandstofcel ontworpen die in een trolley past.

Het Duitse Fraunhofer onderzoeksinstituut ontwikkelde brandstofcellen die passen in vliegtuigtrolleys. Deze staan los van het elektriciteitsnetwerk van het vliegtuig en voorzien de keuken in een vliegtuig van elektriciteit. Groot voordeel van de oplossing is dat vliegtuigen met het systeem niet helemaal opnieuw gekeurd hoeven te worden.

Omdat waterstof explosief is en alleen onder druk te vervoeren is, kozen de onderzoekers voor propyleenglycol als brandstof voor de brandstofcel. Propyleenglycol is vloeibaar en niet giftig. Het wordt in vliegtuigen al gebruikt als koelmiddel. 

Herkeuring

Alle nieuw geïnstalleerde schermen en keukenelektronica eisen veel elektriciteit. Vaak meer dan een oud vliegtuig kan leveren. Wanneer er aanpassingen worden gemaakt aan de stroomvoorziening en het elektriciteitsnet van een vliegtuig, moet het hele vliegtuig opnieuw gecontroleerd en goed gekeurd worden.

De door Fraunhofer ontwikkelde trolley voorziet alleen niet kritische installaties van stroom. Herkeuring van de kritische boordsystemen kan zo achterwege blijven.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Reuters, Fraunhofer | Foto: Fraunhofer

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit