Geglij voorbij door duurzaam verwarmd fietspad

Geglij voorbij door duurzaam verwarmd fietspad

26-10-2012 14:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gemeentes Zutphen en Utrecht gaan aan de slag met een duurzaam verwarmd fietspad om ijzel tegen te gaan.

Het systeem werkt op warmte- koudewisseling en is ontworpen door ingenieursbedrijf Tauw. In de zomer is het asfalt vaak zo heet dat er niet met blote voeten op gelopen kan worden, terwijl het in de winter spiegelglad kan zijn. Het ontwerp maakt daar handig gebruik van door buizen gevuld met water onder het asfalt te plaatsen. Die buizen slaan warmte op om daar in koude periodes het fietspad begaanbaar mee te maken. De enige energie die daarbij wordt gebruikt komt van waterpompen.

Minder ongelukken

De Fietsersbond is enthousiast. Per jaar zijn er zo’n 9.200 ernstige ongelukken op de fiets waarvan er gedurende de winter 10 procent meer plaatsvinden. Vorige jaar waren tijdens de vier gladde winterweken 7.000 ongelukken. “Wij zien dit systeem als een mooie oplossing,” liet de Fietsersbond weten.

Ook de gemeentes zien het nut van verwarmde fietspaden in en zijn bezig met plannen. Kosten en opbrengsten spelen daar natuurlijk een belangrijke rol bij. Volgens Marcel Boerefijn, uitvinder van het concept, kost een kilometer verwarmd fietspad €20.000 tot €80.000. Normale fietspaden kosten de helft.  Dat maakt het alleen interessant voor drukke fietspaden in de grote steden. “Het kost natuurlijk wat, maar je bespaart op strooikosten en maakt het een stuk veiliger,” zei hij.

Bron: NRC Handelsblad Foto: Fietsberaad 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit