Tesla snellader met waterkoeling nadert snelheid benzinepomp

18-06-2015 09:56 | Door: Erik Verheggen

De Tesla Supercharger snellaadpalen behoren al tot de snelste laadmogelijkheden voor elektrische auto's. Een watergekoelde kabel brengt laden met de snelheid van tanken nog dichterbij.

Tesla-CEO Elon Musk heeft tijdens een aandeelhoudersvergadering een tipje van de sluier opgelicht over de waterkoeling. Superchargers bestaan uit een aantal parallel geschakelde Model S-opladers. Samen leveren die 120 kW gelijkstroom aan de batterij.

Andere aanbieders van snellaadpalen in Nederland komen tot ongeveer 50 kW. Volgens Musk neemt de watergekoelde kabel een beperkende factor weg om het laadvermogen nog verder op te voeren. 

Tesla Supercharger

De eerste watergekoelde Supercharger is geïnstalleerd op het Tesla-laadstation in de Amerikaanse stad Mountain View. De kabels van deze Supercharger zijn vooral dunner, terwijl ze evenveel stroom leveren als een standaard lader. Een Tesla Model S laad daarmee in 30 minuten genoeg op voor een bereik van 270 kilometer. 

Tesla heeft in Nederland zes Superchargerstations. Wereldwijd zijn dat er 445, met in totaal 2.473 Superchargers. De grootste daarvan werd onlangs opgeleverd in de Italiaanse plaats Aosta, waar 14 Superchargers beschikbaar zijn voor Tesla rijders.

Het aantal beschikbare stations en de naar snelladen door automobilisten stijgen op dit moment exponentieel, vertelde Jelle Vastert van Tesla vorige week tijdens de NRC Live-bijeenkomst EnergyBoost.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tesla Motors, Charged, Green Car Reports | Foto: Jeff Cooper, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit