Grootste cruiseschepen ter wereld lopen op LNG

cruiseschip

18-06-2015 12:13 | Door: Erik Verheggen

Carnival Cruises heeft een bestelling geplaatst voor vier enorme cruiseschepen op LNG, die geen roet of zwaveloxides uitstoten. De miljardenbestelling komt terecht net over de Nederlands-Duitse grens.

De schepen worden met 6.600 bedden de grootste ter wereld. De Duitse scheepsbouwer Meyer Werft gaat twee van de reusachtige cruiseschepen bouwen in zijn werf in het Duitse Papenburg, net over de grens bij Winschoten. De andere twee schepen worden in Finland gebouwd. Het bedrijf verwacht de bestelling tussen 2019 en 2022 af te kunnen leveren.

De schepen lopen volledig op het vloeibare aardgas LNG. Dat is een primeur in de cruisebranche. In tegenstelling tot cruiseschepen op conventionele scheepsbrandstof stoten de nieuw bestelde schepen nauwelijks roet of zwaveloxides uit. Ook de CO2-uitstoot zou fors dalen.

LNG

LNG is de schoonst verbrandende fossiele brandstof. Hoewel Carnival een primeur heeft voor de cruisesector, zijn de vier gigaschepen niet de eerste oceaangangers van dit formaat op LNG. De Arabische rederij UASC doopte eind 2014 het eerste grote containerschip op LNG. De reusachtige Sajir stoot 22 procent minder CO2 uit dan een vergelijkbaar containerschip.

Wellicht kunnen de LNG-cruiseschepen uit Papenburg na tewaterlating gelijk even tanken in de nabijgelegen havens. Groningen Seaports en Niedersachsen Ports hebben deze maand het startsein gegeven voor een samenwerking om duurzame LNG-infrastructuur in de Eems-Dollard-regio te ontwikkelen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Carnival Cruises | Foto: Carnival Cruises

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit