Vliegwiel maakt dieseltreinen 10 procent zuiniger

Dieseltrein

23-06-2015 12:16 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Ricardo heeft samen met treinenbouwer Bombardier een vliegwiel ontwikkeld voor treinen op diesel. Het concept slaat remenergie op die anders verloren gaat.

Ricardo en Bombardier verwachten dat het terugwinnen van remenergie met het vliegwielsysteem 10 procent brandstof kan besparen. Het DDFlyTrain-concept verdient zich daarmee volgens de bedrijven binnen 5 jaar terug in bestaande en nieuwe dieseltreinen.

“Bij Bombardier willen we de laatste energiebesparende innovaties verwerken in onze producten”, zegt Rob Cowling van Bombardier. “DDFlyTrain heeft zich bewezen als kosteneffectieve methode om remenergie te gebruiken voor het aandrijven van dieseltreinen.”

Regeneratief remmen

Het systeem maakt gebruik van een vliegwiel dat draait met maximaal 45.000 toeren per minuut. De kinetische energie die in het vliegwiel is opgeslagen, komt weer vrij als de trein accelereert. Juist dan zijn de dieselmotoren van de treinen het minst efficiënt.

Voor elektrische treinen is regeneratief remmen al zeer gebruikelijk. Deze treinen geven de tijdens het remmen teruggewonnen stroom via de bovenleiding door aan andere treinen. Dieseltreinen kunnen de remenergie niet doorgeven en moeten deze daarom tijdelijk binnen de trein zelf opslaan.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ricardo, Green Car Congress | Foto: Alfenaar, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit