Crowdfunding voor recyclebare fiets in een week rond

DutchFiets

24-06-2015 18:29 | Door: Willemien Groot

Een crowdfundingcampagne voor een recyclebare fiets van kunststof is in een week tijd afgerond. Terwijl Dutchfiets alleen nog bestaat als prototype.

De Dutchfiets is een project van Johannes Alderse Baas, student aan de Windesheim Hogeschool. De 24-jarige student Werktuigbouw zegt in een interview met de regionale krant Tubantia overweldigd te zijn. “Het is niet te geloven hoeveel belangstelling er al is." In een week tijd haalde hij de benodigde € 29.500 op voor de productie.

Drie jaar geleden begon hij met het prototype voor een fiets die onverwoestbaar moest zijn. Fietsspecialisten vonden het een goed idee, maar dachten dat het niet haalbaar zou zijn, zegt hij. “Mooi dat het toch is gelukt.”

Het frame is gemaakt van kunststof en bestaat uit één geheel. Zonder losse onderdelen die kapot kunnen gaan of afbreken. De verlichting is in het frame ingebouwd. Ook heeft de fiets geen ketting, maar een tandriem. Uitgangspunt bij het ontwerp was bovendien dat de kunststof die in de fiets is verwerkt, volledig recyclebaar moet zijn.

Innovatiecentrum

Alderse Baas werkte voor het ontwerp samen met de Kennispoort Regio Zwolle en het Green Pac iLab. Het innovatiecentrum biedt onderdak aan start-ups die zich bezighouden met innovaties in de kunststoftechnologie. Het is een initiatief van de Hogescholen Windesheim en Stenden. In het iLab kreeg hij onder meer ondersteuning bij de uitwerking van zijn ideeën en mocht hij de machines gebruiken.

De eerste deelnemers in de crowdfundactie krijgen hun recyclebare fiets vermoedelijk al eind dit jaar. Daarna wil Alderse Baas kijken of opschaling van Dutchfiets mogelijk is. De inschrijving is inmiddels gesloten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Tubantia, DutchFiets, Green PAC iLab | Foto: DutchFiets

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit