NS-treinen rijden op eerste zeewindstroom uit Luchterduinen

ns

26-06-2015 12:16 | Door: Thijs ten Brinck

Bijna alle 43 windmolens in het nieuwe offshore windpark Luchterduinen leveren hernieuwbare stroom aan het net. Vanaf 2018 neemt NS 20 procent af van de totale productie.

Met de oplevering van Luchterduinen heeft Nederland voor het eerst in zeven jaar een nieuw windpark op zee. De windturbines met 129 megawatt geïnstalleerd vermogen, produceren jaarlijks genoeg stroom om het verbruik van 150.000 huishoudens te dekken. Energiebedrijf Eneco en Mitsubishi Corporation uit Japan zijn de drijvende kracht geweest achter het windpark.

Met Eneco hebben de Nederlandse Spoorwegen een baanbrekend contract gesloten om het volledige treinverkeer te laten rijden op 100 procent duurzame elektriciteit. Vanaf 2018 levert Eneco aan NS 20 procent van de productie van Luchterduinen.

Echt duurzame stroom

Minimaal de helft van de stroom voor treinverkeer moet volgens het contract tussen NS en Eneco zijn opgewekt met nieuwe hernieuwbare energieprojecten uit Nederland.

Ook voor de stroom die Eneco in het buitenland inkoopt, heeft NS bedongen dat die afkomstig moet zijn uit nieuwe, hernieuwbare bronnen. Sinds begin dit jaar dekt de groene stroom van Eneco al de helft van de Nederlandse treinritten. Uit Luchterduinen is de eerste stroom inmiddels afgenomen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Eneco | Foto: Eneco, Markv, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit