Elektrische bussenfabrikant Proterra haalt $ 55 mln op

Elektrische bus Proterra

01-07-2015 09:31 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse elektrische bussenbouwer Proterra heeft bij een nieuwe investeringsronde $ 55 mln opgehaald. Het bedrijf uit South Carolina wil zo snel mogelijk uitbreiden. 

Het concern gaat er vanuit dat de prijs van lithium-ionaccu’s zo snel daalt, dat de elektrische bus op korte termijn al kan concurreren met bussen op fossiele brandstoffen. Proterra verwacht dat de gigafabriek van Tesla, die op grote schaal accu's gaat produceren, de doorslag geeft. 

Het Amerikaanse concern uit de Amerikaanse staat South Carolina verkoopt volledig elektrische bussen, voornamelijk aan gemeentelijke vervoersbedrijven. Proterra heeft tot dusver 60 bussen gebouwd en heeft een orderportefeuille voor nog eens ruim honderd bussen.

In de nieuwe investeringsronde is onder meer Hercules Technology Growth Capital ingestapt, een investeringsfonds dat is gericht op innovatie en technologie. Bij eerdere investeringsrondes haalde het bedrijf al $ 125 mln op.

Inhaalslag

Bussen op diesel en gas zijn nog steeds de meest verkochte voertuigen, op de voet gevolgd door plug-in hybrides. Passagierstransport op fossiele brandstoffen is nog steeds goedkoper dan duurzaam elektrisch transport. Volgens het concern zijn de investeringen vooraf hoger, omdat de accu’s zo duur zijn.

De exploitatiekosten zijn, door afwezigheid van brandstofkosten, fors lager. De vervoerder bespaart ook op onderhoudskosten. Als de prijs van accu's gaat dalen, zijn elektrische bussen volgens Proterra op alle fronten concurrerender.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Proterra, Wall Street Journal, Fortune | Foto: Proterra

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit