United Airlines investeert $ 30 mln in producent bio-kerosine

United Airlines biobrandstof

04-07-2015 13:11 | Door: Willemien Groot

United Airlines investeert $​ 30 mln in Fulcrum Bioenergy. Het Amerikaanse bedrijf produceert goedkope duurzame vliegtuigbrandstof uit huishoudelijk afval.

Volgens United Airlines is sprake van de grootste investering door een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij in hernieuwbare brandstof. Beide ondernemingen werken daarnaast samen in de ontwikkeling van vijf productiefaciliteiten, met een totale capaciteit van ruim 680 miljoen liter biobrandstof per jaar.

United neemt de komende tien jaar tenminste de helft van de productie af, tegen een prijs die concurrerend is ten opzichte van kerosine.

Bio-kerosinefabriek

Volgens Fulcrum Bioenergy levert de hernieuwbare vliegtuigbrandstof een CO2-besparing op van 80 procent. Het is de bedoeling dat de eerste fabriek in 2017 operationeel is. 

De vloot van United gaat vliegen op een mengsel van de biobrandstof van Fulcrum en gewone kerosine. De maatschappij geldt als een van de pioniers op het terrein van alternatieve brandstoffen. Al in 2009 vloog een toestel op bio-kerosine van algen en jatropa.

Fulcrum sloot in 2014 een tienjarige overeenkomst met de Chinese luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific voor de levering van ruim 1,4 miljard liter biobrandstof. Het Spaanse technologieconcern Abengoa bouwt voor het bedrijf een biobrandstoffabriek in de Amerikaanse staat Nevada. De faciliteit gaat 40 miljoen liter bio-kerosine per jaar produceren. Op termijn stijgt de jaarlijkse productie van Fulcrum naar ruim een miljard liter biobrandstof voor de luchtvaart.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: United Airlines | Foto: Aero Icarus, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit