Zonnevliegtuig Solar Impulse veilig geland na recordvlucht

Solar Impulse 2 China Hawaii

03-07-2015 12:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het heeft lang geduurd en vele pogingen gekost, maar het innovatieve vliegtuig Solar Impulse 2 heeft zijn monstertocht van Japan naar Hawaii voltooid. Opnieuw zijn records gebroken.

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is geland in Honolulu op Hawaii. De Zwitserse piloot André Borschberg heeft een solovlucht van bijna vijf dagen achter de rug. Niet eerder bleef een vliegtuig op zonne-energie zolang in de lucht. Ook breekt de Zwitser het record van de langste solovlucht ooit in de luchtvaart.

Borschberg kan de Solar Impulse maximaal 20 minuten aaneengesloten op de automatische piloot laten vliegen. In die tijd probeert hij te slapen en doet hij aan yoga om de spieren te ontspannen.

Niet zonder oponthoud

Oorspronkelijk zou het vliegtuig voor de recordvlucht opstijgen vanuit de Chinese stad Nanjing. Daar stond de Solar Impulse 2 al sinds 21 april 2015 aan de grond.

Nadat de vlucht eerder enkele keren was uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden, begon Borschberg op 31 mei aan de monstervlucht van China naar Honululu op Hawaii. Al snel sloeg het weer om en keerde de piloot terug voor een landing op Japans grondgebied. Daar raakte het zonnetoestel licht beschadigd, waardoor de volgende poging nog langer op zich liet wachten.

Borschberg heeft de solovlucht van ongeveer 8.000 kilometer er bijna opzitten. Het laatste deel van de vlucht is te volgen via een livestream.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De morgen, NOS | Foto: Solar Impulse 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit