Zweedse toeristische spoorlijn over op biodiesel

Inlandsbanan biodiesel Zweden

06-07-2015 07:21 | Door: Willemien Groot

De treinen op de toeristische Zweedse spoorroute Inlandsbanan stappen over op biodiesel. De werkzaamheden moeten in 2020 zijn afgerond.

Het 1.300 kilometer lange traject dwars door de ongerepte natuur is een toeristische trekpleister. De treinreis van Kristinehamn in centraal-Zweden, ter hoogte van Stockholm, naar Gällivare in Lapland boven de poolcirkel, duurt twee dagen.

De passagierstreinen rijden in de zomer twee keer per dag. Zo lang de weersomstandigheden het toelaten, wordt de spoorlijn ook drie keer per week gebruikt voor goederenvervoer, vooral voor hout. 

De exploitatie van de route is in handen van de vijftien gemeenten met een halte langs het traject. De investering in biodiesel levert een verwachte emissiereductie op van ongeveer 60 procent. Bovendien is een kostbare investering voor de elektrificering van het traject, als alternatief voor de diesellocomotieven, niet nodig.

De eerste testritten op biodiesel beginnen later dit jaar. In eerste instantie alleen voor de goederentreinen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Global Rail News, Inlandsbanan | Foto: Saippuakauppias, via Wikimedia Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit