Zonneauto Stella Lux is ‘energiepositieve gezinsauto’

06-07-2015 10:25 | Door: Erik Verheggen

Stella Lux moet de eerste stap zijn naar een duurzame gezinsauto op zonne-energie. De nieuwe auto van het Solar Team Eindhoven heeft een actieradius van 1.000 kilometer.

Het studententeam Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de nieuwe versie van de zonneauto vorige week gepresenteerd. Stella Lux biedt plaats aan vier personen.

stella lux

De auto is volgens het Solar Team energiepositief. Op een zonnige Nederlandse zomerdag bedraagt de actieradius 1.000 kilometer. In de winter kan er nog steeds 650 kilometer gereden worden met een volle batterij. Maar weinig mensen rijden dagelijks een grotere afstand. Dus de rest van de lading in de accu’s kan aan het net terug worden geleverd.

De Stella Lux is een doorontwikkeling van de prijswinnende Stella. Het team heeft de aerodynamica en zonnepanelen geoptimaliseerd en combineert de technologie met lichtgewicht materialen als carbon en aluminium.

Gezinsauto

Het studententeam neemt dit jaar opnieuw deel aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië. Deze wedstrijd voor zonneauto’s, met een afstand van 3.000 kilometer, gaat dwars door de outback van Darwin naar Adelaide.

Het Eindhovense team rijdt in de ‘Cruiser Class’, een klasse voor gezinsauto’s. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto. In 2013 won het team de titel in de Cruiser Class met zijn eerste auto Stella.

Dit jaar weegt het aspect snelheid zwaarder in de beoordeling dan in 2013. Het team was daarom verleid om een lichtere auto te maken, met minder zitplaatsen. Toch koos het team opnieuw voor een volwaardige gezinsauto.

“Met de keuze om de vierpersoons auto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen en bewijzen dat deze energie-positieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is”, zegt Tom Selten, Team Manager van Solar Team Eindhoven. “We doen hiermee bewust een stap terug in de win kansen.”

Toekomst

Na Australië maakt het team in samenwerking met de sponsoren een tour door Nederland en China. “Met Stella Lux willen we de volgende stap zetten richting een zonneauto voor de consument. Daarom willen we Lux aan zoveel mogelijk mensen laten zien en we hopen hen te inspireren.” zegt Selten. “Wij zien een toekomst voor ons waarin iedereen een zonne auto rijdt, waarin alle auto’s meer energie opwekken dan dat ze verbruiken.”

stella lux

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Solar Team Eindhoven | foto's: TU Eindhoven, Bart van Overbeeke

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit