Tesla plant zelfrijdende truck met Google

Tesla plant zelfrijdende truck met Google

15-11-2012 12:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Model S van Californische autobouwer Tesla Motors wint prestigieuze prijzen.  Oprichter Elon Musk wil nu zelfrijdende auto’s bouwen met Google.

Met het winnen van de Motor Trend Awards, een van de meest felbegeerde prijzen in de auto-industrie, heeft Tesla een unicum te pakken. Voor het eerst sinds de start in 1979 gaat een elektrische auto er met de beker vandoor. De CEO van Tesla, Elon Musk: “We wilden niet de beste elektrische auto maken, maar de beste auto.” En dat is gelukt, met de Model S.

Met de Model S laat Tesla merken als Porsche, BMW en Lexus in het stof bijten. Zo trekt de Lexus ES 315 op naar honderd in 6 seconden, terwijl de Model S er 4,4 over doet. Het bereik van de auto is daarnaast lang niet slecht. Met een accu die het 480 kilometer volhoudt komt Amsterdam-Parijs in de buurt.

Samenwerking met Google

Op dit moment richt Musk de ogen op de toekomst. De Model X breidt het assortiment uit met een terreinwagen. Daarbij kunnen we op langere termijn een massaproductie auto verwachten met een lager prijskaartje dan de €66.500 kostende Model S. Ook een supercar en een pick-up truck zitten in de planning.

De meest interessante auto op de planning is zelfrijdend en moet voortkomen uit een samenwerking met Google. Dat partnership zou dubbel duurzaam zijn. Google’s zelfrijdende technologie zorgt voor auto’s die een einde maken aan files en ongelukken, terwijl Tesla de auto’s milieubewust over weg laat zoeven.

Van PayPal tot ruimtevaart

De CEO van Tesla is een veelzijdig man. Musk heeft verschillende commerciële bedrijven opgericht die visionaire uitdagingen aangaan. Hij is begonnen als medeoprichter van PayPal, een pioniersbedrijf in de online betaalwereld. Daarnaast is hij hoofdontwerper en CEO van SpaceX, het eerste bedrijf ter wereld dat met succes naar het Internationale Ruimtestation ISS is gekomen en terug. Ook staat hij aan het roer bij SolarCity. Daar stuurt hij 1.600 mensen aan die de Verenigde Staten van zonnepanelen voorzien.

Dat Musk gewaagde ideeën in de praktijk weet te brengen blijkt uit de auto’s die Tesla heeft voortgebracht. Doel is om “een breed assortiment van auto’s aan te bieden die in een breed spectrum aan behoeftes voorziet,” aldus de zakenman.

Het eerste model dat Tesla Motors uitbracht was de Roadster. Volgens sommigen een onooglijke auto, die gebaseerd is op een Lotus. De fout zat volgens Musk in de manier van denken. Door zich te baseren op een bestaand merk werd de Roadster een normale auto met een elektrische motor. Daarvan heeft het bedrijf geleerd. De Model S, een sedan, is volledig door Tesla ontworpen.

Foto: On Innovation

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit