Waarom Uber 500.000 zelfrijdende Tesla’s zou kopen

taxi

16-07-2015 15:47 | Door: Erik Verheggen

Uber zou een half miljoen zelfrijdende Tesla’s kopen. Als Tesla die zou maken tenminste. Het is een miljardendeal die er vermoedelijk niet zal komen, maar die wel de ambitie van Uber-CEO Travis Kalanick weerspiegelt.

Uber wil een vloot van duurzame, zelfrijdende taxi’s opbouwen. De reden laat zich raden. Chauffeurs zijn de verreweg de grootste kostenpost voor het bedrijf. Uber zou daarom een miljardeninvestering over hebben voor de ontwikkeling van volledig zelfrijdende auto’s.

Travis Kalanick

€ 50 mrd

Uitgaande van een prijs van € 100.000 per auto, zou het kopen van een half miljoen Tesla’s € 50 mrd opleveren voor het bedrijf van Elon Musk. Een luchtkasteel, want Tesla heeft nog geen volledig zelfrijdende auto ontwikkeld, en niet de productiecapaciteit om er zoveel te bouwen.

Tesla heeft beloofd dit jaar met een software-upgrade te komen die de Model S deels zelfrijdend moet maken. Bestuurders zouden daarmee op de snelweg hun handen van het stuur kunnen halen. Ook Bosch werkt aan een systeem om de Model S zelfrijdend te maken.

Duurzaam

Over de duurzaamheid van zelfrijdende wagens ontstaat volop discussie. Door efficiënter te rijden dan menselijke bestuurders, kan de CO2-uitstoot en het aantal files fors afnemen. Het Spaanse bedrijf Applus Idiada heeft plannen om een internationaaltestcentrum voor de technologie in Lelystad te vestigen.

Uber werkt al aan de elektrificering van zijn wagenpark. In de Verenigde Staten loopt een proef met elektrische leaseauto’s van de Chinese autofabrikant BYD.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Gas2, De Tijd | Foto Taxi: Emanuele, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Foto Travis Kalanick: Silicon Prairie News, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijflseven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit