Duurzame autoband zonder lucht is beter recyclebaar

20-07-2015 14:55 | Door: Erik Verheggen

Bandenfabrikant Hankook heeft een luchtloze autoband gemaakt die in een test net zo goed presteert als luchtbanden. De productie en recycling zijn efficiënter door slim materiaalgebruik.

De Koreaanse producent heeft een band ontwikkeld die geen lucht nodig heeft om zijn vorm te houden. Daardoor kan Hankook de banden van één enkel materiaal maken. Conventionele banden hebben een karkas, loopvlak en andere lagen nodig om te kunnen functioneren. De website Gizmag schrijft dat het de vijfde poging van Hankook is om een autoband zonder lucht te ontwikkelen. 

Materiaalgebruik

Het materiaalgebruik leidt volgens Hankook tot een efficiëntere productie, waar veel minder energie voor nodig is. In plaats van acht productiestappen, zijn er slechts vier stappen nodig. Ook is de recycling van de banden gemakkelijker, omdat er geen materialen van elkaar gescheiden hoeven te worden.

Hankook meldt dat de eerste testen met de band, die de naam iFlex heeft meegekregen, succesvol zijn. Het bedrijf heeft de band getest bij snelheden tot 130 kilometer per uur. Daaruit zou blijken dat de banden net zo lang meegaan als luchtbanden. Ook voor wat betreft rijeigenschappen, stabiliteit en het gedrag bij slalomproeven doet de iFlex niet onder voor andere Hankook-banden.

Ook bandenreus Michelin werkt aan luchtloze banden. De Tweel-banden van de Franse fabrikant zijn vooral bedoeld voor gebruik in de industrie en de landbouw.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Hankook, Gizmag | Foto: Hankook

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit