Galapagoseilanden hebben het duurzaamste vliegveld

schildpad galapagos

21-07-2015 07:57 | Door: Erik Verheggen

Het nieuwe vliegveld van de Galapagoseilanden draait volledig op duurzame energie uit wind en zon. Het is bovendien voor 80 procent opgetrokken uit gerecycled materiaal uit het oude vliegveld.

Het vliegveld ligt op het eilandje Baltra. Elk jaar maken 400.000 passagiers gebruik van de luchthaven, die een Leed Gold-certificering op zak heeft.

Tot 2011 bestond het complex uit een houten gebouw met een stalen verkeerstoren. Met een grootscheepse restauratie is het vliegveld omgetoverd tot een energieneutraal complex. 80 procent van de gebruikte materialen is afkomstig van het oude vliegveld. De verbouwing heeft tientallen miljoenen gekost. Verschillende media noemen bedragen van $ 20 mln tot $ 40 mln.

De stroom voor de luchthaven komt uit drie grote windmolens. Daarnaast liggen er zonnepanelen op het dak. Ondanks het warme klimaat heeft de vliegveldterminal geen airconditioning. In plaats daarvan zijn de hoge plafonds voorzien van vulkanische stenen, die als warmtebuffer fungeren.

De Galapagoseilanden liggen door het kwetsbare ecosysteem en de zeldzame flora en fauna op de eilanden onder het vergrootglas van de milieubeweging. Tegelijkertijd neemt de milieudruk door toenemend eco-toerisme steeds verder toe.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Euronews, Reuters | Foto: Sergei Scurfield, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit