Waarom Ford, Toyota en GM miljoenen steken in een nepstad

22-07-2015 19:10 | Door: Erik Verheggen

Vijftien bedrijven steken ieder $ 1 mln in Mcity, een compleet nieuwe stad waar autonoom rijdende auto’s veilig getest kunnen worden. Mcity verrijst in de Amerikaanse staat Michigan.

Op het 13 hectare grote terrein bootsen de betrokken partijen de omstandigheden in steden na. Kruispunten, verkeersborden, gebouwen, stoepen en allerlei obstakels vormen uitdagingen voor de zelfrijdende auto’s.

De partijen werken in de teststad samen met de Universiteit van Michigan. Doel is om in 2021 een netwerk van met elkaar communicerende, autonoom rijdende auto’s de openbare weg op te brengen.

De publiek-private samenwerking moet daarmee een ‘gamechanger’ worden voor de veiligheid, efficiëntie en toegankelijkheid van de zelfrijdende auto, zegt directeur Peter Sweatman van het onderzoekscentrum voor mobiliteit van de universiteit.

ICT

De betrokken partijen zijn autofabrikanten, maar bijvoorbeeld ook ICT-bedrijven. De deelnemers zijn Delphi Automotive, Denso, Econolite Group, Ford, General Motors, Honda, Iteris, Navistar, Nissan, Qualcomm Technologies, Bosch, State Farm Mutual Automobile Insurance Company, Toyota, Verizon Communications en Xerox.

Ook in Nederland komt een testcentrum voor zelfrijdende auto’s. Het Spaanse Applus Idiada en gebiedsontwikkelaar Omala hebben daarvoor hun oog laten vallen op het bedrijventerrein Airport Garden City tussen Amsterdam en Lelystad Airport. Bijzonder aan de opzet van het plan is dat de proeven met zelfrijdende auto's niet plaatsvinden op een afgesloten terrein, maar onderdeel zijn van werkverkeer

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Environmental Leader, Apparata

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit