Volkswagen komt met automatische ‘valet charging’

27-07-2015 14:38 | Door: Erik Verheggen

Volkswagen werkt aan automatisch parkeren en laden van elektrische auto’s. Onderdeel van het V-chargesysteem is een robotarm, die snelladen met hoog vermogen mogelijk moet maken.

Volkswagen verwacht in de nabije toekomst elektrische auto’s met een bereik van meer dan 500 kilometer op de markt te brengen. De batterijen van deze auto’s hebben een grote accucapaciteit. die vraagt om snellaadvoorzieningen met een hoog vermogen van 80 tot 150 kilowatt gelijkstroom. De laders die dat vermogen kunnen leveren, hebben dikke kabels die moeilijk hanteerbaar zijn.

In het concept van Volkswagen brengt de gebruiker zijn auto naar een afleverpunt. Met een smartphone-app kan worden ingesteld hoe laat de auto weer nodig is en hoe ver die dan weer moet zijn opgeladen.

Autonoom

Volkswagen heeft park-assist-technologie ontwikkeld, waarmee de auto autonoom een parkeerplaats kan vinden. Ook heeft het bedrijf een automatische laadpaal gebouwd met een robotarm. De auto gaat hier zelfstandig langs om op te laden. In dit systeem van ‘valet charging’ zijn er geen mensenhanden meer nodig om te parkeren en te laden.

De Duitse autobouwer troeft met zijn demonstratie Tesla af. Het Amerikaanse bedrijf zegt al geruime tijd te werken aan automatische laadpalen. Volkswagen komt met zijn snellaadtechnolgie, e-smartConnect, voor het eerst ook aan de laadsnelheid van Tesla’s Superchargers. Waar Volkswagen toekomst ziet in een robotarm, werkt Tesla met waterkoeling om het grote vermogen te kunnen transporteren via hanteerbare kabels.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Volkswagen

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit