Texelse veerboot op aardgas is te water gelaten

04-08-2015 09:03 | Door: Dimitri Reijerman

De Texelstroom, een op aardgas varende veerboot, is in het Spaanse Bilbao te water gelaten. Vanaf volgend jaar vaart de boot voor Texels Eigen Stoomboot Onderneming (Teso) tussen Den Helder en Texel.

De nieuwe veerboot vaart op CNG, compressed natural gas. De brandstof wordt al langer gebruikt, in onder andere het openbaar busvervoer. Met de Texelstroom maakt de Teso nu ook op het water gebruik van deze relatief schone brandstof.

De Texelstroom bevat meer duurzame elementen. Zo wordt de veerboot voorzien van 700 vierkante meter zonnepanelen. Met accu's wordt de gegenereerde elektriciteit opgeslagen.

Bunkerstation

Voor het leveren van CNG heeft Teso een overeenkomst gesloten met CNG Net en Alliander. Deze partijen bouwen op het Waddeneiland een zogeheten bunkerstation. Het aardgas komt via een 7 kilometer lange aftakking van een bestaande gasleiding op Texel.

Nu de veerboot te water is gelaten, wordt de Texelstroom afgebouwd op de werf van La Naval in Spanje. Eind dit jaar vaart de boot naar Texel, waarna het personeel van Teso een training krijgt. In de zomer van 2016 wordt de 'groene' veerboot officieel in gebruik genomen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Verkeersbureaus

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit