Toyota Mirai op waterstof komt in EU op de markt

12-08-2015 18:58 | Door: Dimitri Reijerman

De eerste productiemodellen van de Toyota Mirai, een op waterstof rijdende auto, zijn in Europa aangekomen. De auto met een brandstofcel zal vooralsnog alleen te koop zijn in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland.

De Toyota Mirai was tot nu toe alleen in Japan en de VS te koop, maar de Japanse autofabrikant maakt nu de sprong naar de Europese markt. De eerste Mirai-modellen, die in de havens van Bristol en Zeebrugge zijn afgeleverd, zijn bedoeld voor een selecte groep zakelijke klanten en overheden. In september worden de auto's afgeleverd.

Toyota zegt voor de eerste leveringen in Europa het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland te hebben gekozen omdat er in deze landen een redelijke infrastructuur voor waterstof aanwezig is of snel beschikbaar komt. De Japanse autobouwer denkt in Europa op jaarbasis slechts vijftig tot honderd Mirai's te verkopen. In Duitsland gaat een Mirai 66.000 euro kosten, voor belasting.

Brandstofcel

De Toyota Mirai maakt gebruik van waterstof om in een brandstofcel elektriciteit te genereren. Op een volle tank kan de Mirai ongeveer 480 kilometer rijden. Daarmee is de actieradius aanzienlijk groter dan de meeste elektrische auto's. Het tanken van waterstof kost ongeveer vijf minuten.

Toyota ziet in waterstofauto's de toekomst. Vanaf 2017 wil het Japanse concern op grotere schaal auto's met een brandstofcel op de markt brengen.

Of de Mirai tegen die tijd ook in Nederland op de markt komt, is nog onduidelijk. Tot nu zijn er in Nederland slechts vier waterstoftankstations.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Toyota | Foto: Toyota

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit