BMW wil CO2-uitstoot reduceren met waterinjectie

17-08-2015 18:03 | Door: Dimitri Reijerman

BMW experimenteert met het toepassen van waterinjectie in turbomotoren en reguliere brandstofmotoren. De waterinjectie helpt volgens de autobouwer brandstof te besparen.

Door een waternevel in de cilinders of het inlaatspruitstuk van een motor te injecteren wordt de lucht gekoeld. Dit voorkomt spontane verbranding van het mengsel van lucht en brandstof. Bij een hoge belasting van een turbomotor helpt de nevel de lucht na het passeren van de intercooler extra af te koelen. Dit mechanisme voorkomt het zogeheten 'pingelen' van een verbrandingsmotor, en maakt de verbranding efficiënter. 

Hoewel het waterinjectie-systeem alleen nut heeft bij een hoge motorbelasting, bespaart de efficiëntere verbranding wel brandstof en wordt ook de CO2-uitstoot verminderd. Daarnaast verbetert het systeem de motorprestaties en verlaagt het de slijtage van onderdelen als zuigers en kleppen.

Sneller en zuiniger

BMW toonde de waterinjectie-technologie, op basis van gedistilleerd water, al in een prototype van de M4 GTS. De waterinjectie zou het motorvermogen tot 10 procent hebben weten te verhogen.

De M4 GTS, die een zescilinder turbomotor heeft, moet volgend jaar op de markt komen, zo schrijft Green Car Report. Bij experimenten van BMW met kleine motoren zouden CO2-reducties van 10 à 20 procent zijn gemeten.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Green Car Report | Foto: BMW

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit