Immortus-zonneauto kan 'oneindig' blijven rijden

19-08-2015 10:30 | Door: Dimitri Reijerman

De Australische firma EVX Ventures wil een zonneauto gaan bouwen die 'oneindig' kan blijven rijden, zolang de zon maar schijnt.

De conceptuele zonneauto, die de naam Immortus heeft gekregen, is circa 5 bij 2 meter groot. Circa 7 vierkante meter van het dakoppervlak wordt benut voor de plaatsing van zonnepanelen. Deze hebben volgens EVX een rendement van 22 procent.

De zonnepanelen genereren de elektriciteit voor een 10 kilowattuur li-ionaccu. Twee elektromotoren in de achterwielen drijven de 250 kilo zware Immortus aan. Bij een volledig opgeladen accu kan de zonneauto, bij een kruissnelheid van 85 kilometer per uur, een afstand van circa 550 kilometer overbruggen. Als de kruissnelheid wordt verlaagd naar een bescheiden 60 kilometer per uur en de zon blijft schijnen, kan het voertuig volgens de fabrikant 'oneindig' blijven rijden. De topsnelheid bedraagt 150 kilometer per uur.

EVX zegt dat het gebruikmaakt van bewezen technologie, die eerder is ingezet tijdens de World Solar Challenge. Enkele werknemers van de start-up maakten bovendien deel uit van het Australische Aurora Solar Team.

Beperkte oplage

Wanneer de eerste Immortus op de markt gaat komen, is onduidelijk. Het bedrijf geeft aan geen 'Tesla' te willen worden omdat EVX denkt dat het slechts honderd zonneauto's op de markt denkt te gaan brengen. De prijs is er ook naar: EVX schat de kosten in op $ 370.000 per stuk.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: EVX | Foto: EVX

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit