Gronings tankstation biedt groen gas uit suikerbietresten

02-09-2015 12:11 | Door: Dimitri Reijerman

In het Groningse Hoogkerk is een openbaar toegankelijk tankstation geopend waar groen gas, afkomstig uit suikerbietresten, kan worden getankt. Het gaat om een project van Suiker Unie en OrangeGas.

Voor de productie van het groene gas gebruikt Suiker Unie sinds 2012 een biomassavergister. In vier tanks wordt jaarlijks 100.000 ton plantaardig restmateriaal verwerkt tot 10 miljoen kubieke meter groen gas. Na zuivering en het op druk brengen van het biogas wordt het als groen gas in het regionale aardgasnet geïnjecteerd.

Suiker Unie gebruikt het groene gas al voor de verduurzaming van zijn vloot van personen- en bestelauto's. Ook het groeiende aantal dual fuel-vrachtwagens voor het suikertransport kan op groen gas rijden.

In samenwerking met OrangeGas is nu ook een openbaar toegankelijk tankstation geopend waar groen gas kan worden getankt. Deze ligt in Hoogkerk, ten westen van de provinciehoofstad en vlak bij de productielocatie van Suiker Unie. Het tankstation is 24 uur per dag te gebruiken. 

Biobased economy

Volgens Suiker Unie is het nieuwe tankstation voor groen gas een belangrijke stap op weg naar een biobased economy. Bovendien produceert de suikerfabriek zijn eigen brandstof: "Wat is er nu mooier dan suiker leveren in bulkwagens die rijden op eigen groen ‘bietengas’?”, aldus Albert Markusse, CEO van Suiker Unie.

Inmiddels heeft OrangeGas vijf tankstations in de provincie Groningen waar groen gas getankt kan worden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: SuikerUnie | Foto: OrangeGas

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit