Duurzame elektrische partyboot in de Biesbosch

03-09-2015 10:14 | Door: Dimitri Reijerman

Twee bedrijven uit Drimmelen komen met initiatieven om hun vloot bij de Biesbosch te verduurzamen. Rondvaartbedrijf de Zilvermeeuw investeert in een elektrische partyboot en een botenverhuurder komt met bootjes op gas.

De Zilvermeeuw laat een partyboot bouwen die naar eigen zeggen de meest duurzame feestboot van Nederland wordt. Door het scheepsontwerp is de weerstand van de boot verlaagd, waardoor er minder motorvermogen nodig is voor de voortstuwing. Omdat de boot op deze wijze door het water 'glijdt', is het bijzonder geschikt om door de kreken en de rivier in het Nationale Park de Biesbosch te varen, meldt Dordrecht Net.

De boot vaart geheel op elektrische motoren, terwijl de restwarmte van de motoren gebruikt wordt voor het verwarmen van de feestruimte. Het elektrische schip, dat in 2016 in de vaart wordt genomen, krijgt een lengte van 38 meter en kan 150 mensen vervoeren.

Bootjes op gas

Botenverhuurder Van den Diepstraten, ook gevestigd in Drimmelen, heeft twee huurboten omgebouwd waardoor deze op gas kunnen varen. De verhuurder stelt dat de boten veel zuiniger op gas varen dan op benzine, waardoor de CO2-uitstoot met twee derde wordt gereduceerd.

De twee boten op gas zijn nog experimenteel. Van den Diepstraten werkt daarbij samen met een gasbedrijf. Vorig jaar voegde dezelfde ondernemer al twee elektrisch aangedreven huurbootjes aan zijn vloot toe.

Sun-Bi

De twee projecten maken onderdeel uit van project Sun-Bi. Daarbij is de doelstelling om duurzaam varen door het kwetsbare Biesbosch te bevorderen. Deelnemers worden ondersteund door de Vakgroep Maritieme en Transport Technologie van de TU Delft en Parkschap Nationaal Park De Biesbosch. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) van het Ministerie van Economische Zaken kende een subsidie toe aan Sub-Bi.

Sun-Bi is niet het enige project dat elektrische rondvaarten wil bevorderen. In Amsterdam werd onlangs de eerste laadpaal voor elektrische schepen geplaatst.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Dordrecht Net | Foto: Nathalie de Winter, Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit