Elektrische bus rijdt 415 kilometer op een acculading

09-09-2015 07:03 | Door: Dimitri Reijerman

De Amerikaanse elektrische bussenbouwer Proterra heeft een prototype van een elektrisch aangedreven bus getest. De bus legde met een volle accu een afstand van 415 kilometer is af.

De proef met de Catalyst XR, waarbij XR staat voor extended range, werd uitgevoerd op een testcircuit van Michelin in de Verenigde Staten. De bus was voorzien van acht accu's, goed voor een totale accucapaciteit van 257 kilowattuur.

Tijdens de proef wist de bus een afstand van 415 kilometer te overbruggen, aanzienlijk meer dan de 321 kilometer die de busbouwer voor ogen had. De gemiddelde snelheid was met circa 50 kilometer per uur echter bescheiden te noemen.

Met een dergelijke actieradius kan de bus ritten maken over aanzienlijk langere afstanden dan de gemiddelde elektrisch aangedreven bus. Bovendien claimt Proterra dat zijn Catalyst XR-bus over zijn gehele levensduur genomen goedkoper in het gebruik is dan bussen met een brandstofmotor of hybride aandrijfvormen.

Langere laadtijd

Een nadeel van de XL-uitvoering ten opzichte van de reguliere Catalyst-bus is de langere laadtijd. De normale uitvoering kan met een snellader in minder dan 10 minuten volledig worden opgeladen, terwijl de XL-versie minimaal 90 minuten nodig heeft om de accu's weer volledig te vullen.

Proterra wist deze zomer via een investeringsronde nog $ 55 mln op te halen. De bussenbouwer denkt dat elektrisch aangedreven bussen snel aan terrein zullen winnen. Daarbij hoopt het bedrijf op een verder dalende prijs van accu's, mede als de gigafabriek van Tesla op volle toeren gaat draaien.

Bekijk hieronder een video over de geslaagde testrit.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Proterra | Foto: Proterra

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit