Jaguar Land Rover wil interieur auto's efficiënter verwarmen

Land Rover

14-09-2015 10:07 | Door: Dimitri Reijerman

Jaguar Land Rover onderzoekt nieuwe methoden om het interieur van auto's efficiënter te verwarmen of te koelen. Onder andere infrarood weerkaatsende ramen die voor specifieke regio's worden gemaakt, moeten helpen.

Bij zijn onderzoek gaat Jaguar Land Rover uit van een zogeheten 'air bubble', de lucht in de auto. In plaats van lucht van buiten aan te zuigen en deze te verwarmen of te koelen, moet de lucht in de cabine worden vastgehouden en ververst via nieuwe systemen.

Om ongewenste verwarming door de zon tegen te gaan, moeten de ramen van toekomstige voertuigen worden voorzien van een infrarood weerkaatsende coating. Daarbij wil Jaguar Land Rover de ramen voor een bepaalde regio aanpassen aan de hand van het zonnestralingsprofiel in dit gebied, waardoor de efficiency verder wordt verhoogd.

Verwarmen of koelen via de stoel

De autofabrikant kijkt ook naar een verwarmings- en koelmethode waarbij kleine gaatjes in de stoelen een luchtstroom creëeren om de inzittenden te verkoelen of te verwarmen.

Omdat de warme of koude luchtstroom dicht langs de menselijke huid stroomt en de persoon zich sneller comfortabel voelt door een 'deken' van lucht, is er minder energie nodig ten opzichte van traditionele airco-systemen.

Om de luchtkwaliteit in het gesloten systeem te bewaren wil Jaguar Land Rover in zijn concept luchtfilters integreren om onder andere CO2, fijnstof en vocht af te vangen. Tevens bekijkt het bedrijf of onzichtbaar weggewerkte panelen die infrarood licht uitzenden de passagiers energie-efficiënt kan verwarmen.

Energiebesparing

Jaguar Land Rover denkt dat zijn koel- en verwarmingsconcepten een aanzienlijke energiebesparing op kunnen leveren. Traditionele systemen verbruiken 8 tot 12 kilowatt, terwijl de alternatieve methode gemiddeld slechts 4 tot 6 kilowatt zou verstoken.

Dit is met name voor elektrisch aangedreven voertuigen interessant, omdat de verwarmings- en aircosystemen de actieradius flink kunnen verminderen.

Gewicht beperken

Om het energieverbruik van zijn auto's verder te reduceren wil Jaguar Land Rover ook het gewicht van zijn voertuigen verder beperken. Zo kan traditionele bedrading worden vervangen door flinterdunne geprinte circuits.

Ook kunnen sommige onderdelen van de auto, zoals de stoelen, worden gemaakt van polymeren in plaats van staal. Verder bekijkt het bedrijf hoe koolstofvezels milieuvriendelijker en goedkoper gebruikt kunnen worden.

Land Rover

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Jaguar Land Rover | Foto: Jaguar Land Rover

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit