Conceptauto van Mercedes past 'actieve aerodynamica' toe

Mercedes IAA

16-09-2015 18:59 | Door: Dimitri Reijerman

Mercedes heeft op de Internationale Automobil Ausstellung in Frankfurt de IAA-conceptauto getoond. De auto kan dankzij een uitschuifbare 'staart' de luchtweerstand flink verkleinen.

Het IAA-studiemodel, waarbij IAA staat voor Intelligent Aerodynamic Automobile, is 5,4 meter lang als de achterspoiler is ingeklapt. De luchtweerstand kan worden verminderd tot een uiterst lage weerstandscoëfficiënt van 0,19 door de spoiler aan de achterzijde 39 centimeter uit te laten schuiven.

Deze modus wordt door Mercedes de aerodynamic mode genoemd. Verstelbare flaps aan de voorzijde en wielvelgen die inzakken, helpen de luchtweerstand verder te verlagen.

De aerodynamische modus van het studiemodel verlaagt ook het brandstofverbruik van de hybride motoren: de uitstoot bedraagt 28 gram CO2 per kilometer, tegenover 31 gram per kilometer in de normale modus. De elektromotor biedt een actieradius van 62 kilometer.

Mercedes zegt dat er '1 miljoen processoruren' nodig waren om de gewenste stroomlijn te vinden. Dat is evenveel rekenkracht als wat nodig is bij het ontwerpen van een productiemodel.

Zelfrijdende modus

In de IAA-conceptauto heeft Mercedes ook diverse sensoren en systemen geïntegreerd voor een zelfrijdende modus. Ook experimenteert het bedrijf volop met car-to-car-communicatie en car-to-infrastructure-datastromen, evenals bedieningselementen in het dashboard op basis van touchscreens.

Tijdens de autobeurs liet Mercedes aan persbureau Reuters weten dat de Duitse autofabrikant op termijn ook brood ziet in een limousinedienst op basis van zelfrijdende technologie. Met een dergelijke service zou Mercedes een nieuwe categorie klanten willen aanboren. Mercedes is al de eigenaar van autodeeldienst Car2Go.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Mercedes | Foto: Mercedes

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit