Rotterdam beloont milieuvriendelijke tankers

Rotterdam beloont milieuvriendelijke tankers

18-02-2013 16:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als eerste haven ter wereld gaat Rotterdam zeegaande LNG-tankers belonen die in het bezit zijn van een milieucertificaat.

Het Havenbedrijf geeft deze schepen met een Green Award-certificaat 6 procent korting op het havengeld als ze in Rotterdam arriveren. Sinds de opening van de Gate terminal in 2011 arriveren in Rotterdam LNG-tankers.

Het certificaat wordt uitgereikt aan schepen en rederijen die extra investeren in schip en bemanning en daardoor de milieuprestaties, veiligheid en kwaliteit hebben verbeterd. Op het verzoek van de markt en na jarenlange voorbereiding begon de Green Award Foundation vorig jaar met het certificeren van LNG-tankers. Deze schepen vervoeren aardgas dat door een extreem lage temperatuur vloeibaar is gemaakt. Inmiddels varen er 36 LNG-tankers met het certificaat.

Het Havenbedrijf beloonde tot nu toe al olietankers en binnenvaartschepen met een Green Award. Het afgelopen jaar stimuleerde het Havenbedrijf duurzame scheepvaart voor ruim 2 miljoen euro.

Schadelijke gassen

Binnenvaartschepen stoten elk jaar vier miljoen liter aan schadelijke, soms kankerverwekkende gassen als benzeen uit. Het Rotterdamse TEICom ziet een economische kans.

Alleen al het afvangen van benzeen zou €42 mln op kunnen leveren. Blootstelling aan hoge doses benzeen is daarnaast schadelijk voor de gezondheid. Het havengebied in Rotterdam is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving een van de weinige gebieden in Nederland waar nog een probleem met het halen van de norm voor benzeenconcentratie bestaat.

Bron: ANP

Foto: Anna Conti

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit