Estland ruilt CO2-rechten voor landelijk laadnetwerk

Estland ruilt CO2-rechten voor landelijk laadnetwerk

21-02-2013 10:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Estland heeft als eerste land ter wereld een landelijk netwerk van snelladers voor elektrische auto’s geopend. Het is gefinancierd uit verkochte CO2-rechten.

De Estse overheid heeft door het hele land 165 snelladers door ingenieursbureau ABB laten installeren. Binnen een half uur worden de elektrische auto’s opgeladen. Doordat er tussen iedere laadpaal maximaal 60 kilometer zit, is het bijna onmogelijk om met een lege accu te stranden. Alle laadpalen hebben hetzelfde betalingssysteem.

Het project is gefinancierd uit de verkoop van 10 miljoen CO2-rechten aan automaker Mitsubishi. Dankzij de deal, die al in 2011 werd gesloten, leverden de Japanners ook 500 elektrische auto’s van het type i-MiEV aan de overheid. In totaal rijden er 619 elektrische auto’s in Estland. Door het landelijke netwerk hoopt de overheid dat ook particulieren overstappen.

Het Baltische land is qua landoppervlakte iets groter dan Nederland, maar er wonen maar 1,3 miljoen mensen, bijna dertien keer zo weinig als in ons land. In Nederland is per duizend auto’s 0,6 elektrisch. In Estland ligt dit hoger: één op de duizend auto’s is elektrisch. Daarmee moeten ze Europees alleen Noorwegen voor laten gaan, waar vier op de duizend auto’s elektrisch zijn.

Subsidiesysteem

Om burgers bij de aanschaf van elektrische auto's een steuntje in de rug te geven is er een subsidiesysteem ontwikkeld, ook bekostigd uit de deal met Mitsubishi. Esten kunnen tot maximaal €18.000 krijgen voor de aanschaf van elektrische auto’s, afhankelijk van de omstandigheden. Elektrische auto’s kosten gemiddeld €30.000.

“Het moment is aangebroken om het gaspedaal in te drukken en richting elektrische mobiliteit te gaan,” aldus Jarmo Tuisk, uitvoerder van het project. “We hebben bewezen dat er echt mogelijkheden zijn om een landelijk netwerk op te zetten, en dat er geen technische belemmeringen zijn.”

Bron: Reuters

Foto: Luis Pabón

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit