Toyota wil emissies in 2050 met 90 procent reduceren

Toyota Prius 2016

14-10-2015 12:01 | Door: Dimitri Reijerman

Autofabrikant Toyota wil in 2050 de CO2-emissies met minimaal 90 procent reduceren. Die doelstelling denkt het bedrijf te behalen door de verkoop van zijn waterstofauto's en hybride modellen.

De Japanse autobouwer spreekt de ambitie uit dat het in 2020 jaarlijks 30.000 waterstofauto's wil verkopen. Daarnaast moeten er 15 miljoen hybride auto's op de markt komen. Uiteindelijk denkt de autofabrikant de emissies van zijn auto's in 2050 met 90 procent te kunnen reduceren, schrijft Bloomberg.

Volgens Toyota-topman Takeshi Uchiyamada is een visie van zijn bedrijf voor de komende 20 à 30 jaar hard nodig. In zijn ogen is de huidige innovatiesnelheid te laag om de aarde te beschermen tegen gevaren als klimaatverandering.

Grote autofabrikanten gaan 'om'

Toyota formuleert zijn ambities op het moment dat zijn grote concurrent Volkswagen (VW) nog midden in een dieselschandaal is verwikkeld. VW formuleerde, min of meer noodgedwongen, dinsdag zijn gewijzigde toekomstvisie: het bedrijf zet volop in op de ontwikkeling van elektrische auto's.

Op de markt voor hybrides is Toyota al groot. Zo heeft het bedrijf al 8 miljoen Priussen aan de man weten te brengen en het nieuwe model moet de verkoop verder aanjagen. Op de langere termijn zet Toyota zijn geld op waterstof. Deze schone brandstof wordt al gebruikt door de Mirai, een elektrisch aangedreven voertuig met een brandstofcel.

Meer specificaties Prius

Toyota heeft inmiddels meer specificaties vrijgegeven over de vernieuwde Prius. De fabrikant spreekt van de meest efficiënte benzinemotor ter wereld. De motor heeft een rendement van 40 procent, terwijl de meeste verbrandingsmotoren niet verder komen dan 25 tot 30 procent.

De 1,8 liter-motor verbruikt circa 10 procent minder brandstof ten opzichte van zijn voorganger. Exacte verbruikscijfers voor de Europese markt geeft Toyota nog niet, maar mede dankzij de ondersteuning door de elektromotor komen schattingen uit op een theoretisch verbruik van 3,2 liter op 100 kilometer.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Bloomberg, Toyota | Foto: Toyota

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit