Staartvin uit 3D-printer versnelt Delftse zonneauto

15-10-2015 12:15 | Door: Dimitri Reijerman

Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft tijdens de keuring van de World Solar Challenge de trailing edge getoond, een staartvin afkomstig uit een 3D-printer. De staartvin maakt de zonneauto sneller.

Tijdens de keuring controleren ingenieurs of de deelnemende zonneauto's veilig zijn om aan de zonnerace mee te doen. Het Nuon Solar Team toonde hier voor het eerst het 'geheime wapen' van de Nuna8-zonneauto: de trailing edge. Deze staartvin heeft een zeer scherpe rand aan de achterkant van de zonneauto en verbetert de stroomlijn van de Nuna8.

Volgens de studenten van de TU Delft is er voor deze vin gekozen omdat carbon, waarmee de body van de zonneauto is gemaakt, te ruw is om het materiaal voldoende scherp te krijgen voor een ideale stroomlijn. De slechts 250 gram wegende staartvin is gemaakt door een geavanceerde 3D-printer van DSM.

Ook nieuw is de introductie van een brandblusser aan boord. Deze is niet verplicht, maar mocht de batterij in brand vliegen, dan kan de Stat-X-blusser deze snel blussen met een wolk van een zeer fijn poeder.

Zondag start de race

De World Solar Challenge gaat zondag van start. Zaterdag rijden de teams de kwalificatie. Naast de Nuna8 van de TU Delft doen ook de Red One van het Solar Team Twente en de Stella Lux van de TU/e mee aan de race. Het Solarteam Twente presenteerde eerder deze week een eigen geheim wapen in handen te hebben.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Nuon Solar Team | Foto: Jorrit Lousberg

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit