Consortium laat vliegtuig op waterstof vliegen

18-10-2015 10:09 | Door: Dimitri Reijerman

Het H2fly-consortium is begonnen met de ontwikkeling van een vliegtuig met dubbele romp, dat vier personen kan vervoeren. Het toestel heeft voor de aandrijving een brandstofcel aan boord.

De plannen zijn onlangs aangekondigd tijdens de International Trade Fair World of Energy Solutions-beurs in Stuttgart. Brandstofcelfabrikant Hydrogenics en vliegtuigbouwer Pipistrel gaan samen met de universiteit van Ulm en de luchthaven Stuttgart de vierzitter ontwikkelen. Het toestel krijgt de naam HY4.

Het vliegtuig heeft met zijn dubbele romp en twee cockpits met elk ruimte voor twee passagiers een opvallend design gekregen. De eerste testvlucht is voor 2016 gepland.

Emissieloos vliegtuig

Doel van het H2fly-consortium is om een emissieloos vliegtuig te bouwen. De HY4 krijgt een proton exchange membrane-brandstofcel om de elektromotor tijdens de vlucht van stroom te voorzien. Daarnaast is voor piekbelastingen bij het opstijgen en klimmen een extra lithium-ion-accu aanwezig.

De motor kan met zijn vermogen van 80 kilowatt een topsnelheid van ongeveer 200 kilometer per uur behalen. De kruissnelheid bedraagt 145 kilometer per uur. Volgens H2fly zal de actieradius afhankelijk van het aantal inzittenden en de vracht 750 tot 1.500 kilometer bedragen.

Ideaal voor korte vluchten

Op termijn zien de bouwers kansen voor emissieloze toestellen voor met name kortere vluchten tussen steden. Dergelijke toestellen kunnen vertrekken van korte landingsbanen, maken minder lawaai en stoten geen broeikasgassen uit.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: DLR | Foto: H2fly

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit