Yokohama verlaagt weerstand met spoilers op band

Yokohama

20-10-2015 07:59 | Door: Dimitri Reijerman

Bandenfabrikant Yokohama wil met het plaatsen van vinvormige uitsteeksels op een autoband de luchtweerstand van een auto verminderen.

De spoilers zijn in een spaakvormig patroon geplaatst aan de zijkant van de band. Het ontwerp zorgt volgens Yokohama niet alleen voor een verminderde luchtweerstand van de wielkast, maar ook voor een betere aerodynamica aan de bovenkant van de band. Ook de lifkracht op de autoband vermindert dankzij de spoilers.

Het spoilerontwerp is gemaakt met behulp van de K-supercomputer van de Tohoku Universiteit. Op de supercomputer draaien aerodynamische simulaties, zodat de gewenste plaatsing van de vinnen zonder fysieke schaalmodellen bepaald kan worden.

Te zien op de Tokyo Motor Show

Met het ontwerp kan een auto dankzij de verbeterde aerodynamica het brandstof reduceren, maar cijfers noemt de bandenfabrikant niet. Ook is onduidelijk of Yokohama het ontwerp omzet naar een concreet eindproduct.

Het Japanse bedrijf zal het uiteindelijke ontwerp wel tonen op de Tokyo Motor Show. De autobeurs start op 28 oktober.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Yokohama | Foto: Yokohama

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Mobiliteit

Nieuws over mobiliteit

De sectorpagina mobiliteit beschrijft de overgang naar duurzamere vormen van personenvervoer. We belichten elektrische, hybride en zelfrijdende auto's, van een dure Tesla tot een goedkope Nissan Leaf. Maar ook openbaar vervoer en elektrische scooters komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Mobiliteit