Circle Economy

Circle Economy is een social enterprise, met een internationaal bereik, gevestigd in Nederland. Samen met onze leden en partners werken wij aan praktische en schaalbare producten en diensten die de praktische implementatie van de circulaire economie versnellen.

Een team met een missie

Wij geloven dat het tijd is voor een systeemwijziging: van een lineaire naar een circulaire economie. Onze missie is om samen met onze leden en partners projecten te ontwikkelen die ons een stap dichterbij een circulair systeem brengen, waar geen afval bestaat en grondstoffen zo lang en hoogwaardig mogelijk in een kringloop blijven. Dit doen we door nieuwe technologie, business modellen en samenwerkingsverbanden te ontwikkelen. Daarnaast focussen we op campagnes om de urgentie van verandering en basiselementen van het concept van circulaire economie de bekendheid te geven die het verdient. We versterken de circulaire community door best practices, kennis en learnings te delen met onze leden en partners, events te organiseren en actief organisaties aan elkaar te koppelen die samen meer mogelijk kunnen maken. Bovendien bieden we hen een krachtig netwerk en praktische tools om vervolgstappen te realiseren.

We hebben eigenlijk geen keuze. We moeten om onze collectieve intelligentie nu gaan benutten om onze werkwijze radicaal te veranderen, geinspireerd op de natuur. Die prachtige natuur, die van zichzelf al circulair is. - Robert-Jan van Ogtrop oprichter van Circle Economy

Circulaire programma’s

Circle Economy heeft een aantal programma’s op terreinen die belangrijk zijn voor het realiseren van een circulaire economie: steden, design, textiel en finance. Daarnaast werken we aan tools voor verschillende toepassingen en doelgroepen, en hebben we een groot membership programma waarin we diverse bedrijven, best practice & learnings en business & marketing opportunities verbinden. Circle Economy richt zich op praktische en schaalbare oplossingen om zo de circulaire economie wereldwijd te realiseren.  

Binnen het stedenprogramma werken we nauw samen met de steden/regio's in Nederland (bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam) en in het buitenland (bijvoorbeeld Glasgow, Bilbao, Taoyan) om circulaire transitiestrategieën voor stedelijke regio’s te ontwikkelen en uit te voeren.

Daarnaast wordt er aan een dashboard gewerkt waarin de resultaten van steden worden weergegeven en kunnen worden vergeleken. De verschillende ‘klokken’ op het dashboard worden ontwikkeld met verschillende kennispartijen zoals TNO en Erasmus Universiteit.

Binnen de textiel, finance en design programma’s wordt sector en/of issue specifieke kennis ontwikkeld en projecten opgezet en uitgevoerd die leiden tot grote circulariteit.

Het Tools programma focust op het creeren van verschillende soorten (online) hulpmiddelen die het mogelijk maakt voor organisaties en overheden om circulaire principes toe te passen. Voor designers hebben we tools ontworpen die helpen complexe ontwerp uitdagingen op een efficiente en effectieve manier op te lossen en circulair design the implementeren. We werken aan de ontwikkeling van een online marktplaats waar textiel kan worden verhandeld. Daarnaast werken we samen met partners aan de ontwikkeling van financiele modellen en tools zoals de investing tool om investering portefeuilles te beoordelen op circulariteit. 

Samen sterker

Ons ledenbestand bestaat uit grote multinationals, MKB-bedrijven, onderzoeksinstellingen en innovatieve startups. Wij faciliteren actief de samenwerking tussen onze leden, en werken met enekele van onze strategische leden samen aan concrete circulaire projecten. Links

Meer informatie over Circle Economy

Contactgegevens voor meer informatie

Ben je geinteresseerd in onze circulaire projecten of ben je benieuwd hoe jij als bedrijf kan bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie en de kansen die dit biedt kan benutten? Neem dan contact op met Vera Moll.

Artikelen van deze partner