Lidl Barneveld

Lidl: kwaliteit staat centraal

Verantwoord ondernemen speelt bij Lidl een grote rol. Daarbij staan klantgerichtheid en eenvoud centraal. Met elke duurzame stap die de supermarktketen neemt, kopen consumenten verantwoordelijker in.

Lidl is vanaf 1996 actief in Nederland. Vanuit het eerste distributiecentrum in Heerenveen werden in 1997 de eerste acht filialen beleverd. Inmiddels telt Lidl in Nederland ruim vierhonderd filialen, vijf distributiecentra en een zesde distributiecentrum - het meest duurzame van Nederland - is in aanbouw.

Lidl is naar eigen zeggen uitgegroeid tot een supermarktketen die niet meer uit Nederland is weg te denken en steeds meer consumenten maken kennis met ‘de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs’.

Duurzaamheid

Verantwoord ondernemen is voor Lidl heel logisch. Hierbij spelen klantgerichtheid en eenvoud een belangrijke rol. Klantgerichtheid betekent dat de supermarkt continu probeert om de verwachtingen van klanten te overtreffen en goed luistert naar wat er in de samenleving speelt. Daar hoort in toenemende mate een assortiment bij dat met extra aandacht voor mens, dier en milieu tot stand is gekomen.

Eenvoud betekent dat Lidl zijn bedrijfsvoering efficiënt en kostenbewust inricht, waardoor de keten zuinig omgaat met grondstoffen en energie. Klantgerichtheid en eenvoud bepalen zo het dagelijks handelen en zijn de drijvende kracht achter de manier waarop Lidl verantwoord onderneemt.

Maatschappelijk jaarverslag

Het maatschappelijk jaarverslag van Lidl begint als volgt:

“We zien het elke dag om ons heen: duurzaamheid is belangrijk. Voor ons, voor onze klanten, voor leveranciers en voor maatschappelijke partners. Duurzaamheid verbindt ons, want het is essentieel voor een gezonde toekomst voor ons allen. Niet voor niets luidt een van de grondbeginselen van Lidl: Wij nemen in ons dagelijks handelen onze verantwoordelijkheid met betrekking tot duurzame-, sociale- en milieuaspecten. Verantwoord ondernemen is voor Lidl vanzelfsprekend en stap voor stap richten we ons assortiment en bedrijfsvoering duurzamer in. We willen onze klanten in toenemende mate verrassen met producten die van hoge kwaliteit, duurzaam en betaalbaar zijn.”

Klik hier voor het hele verslag en lees hoe Lidl hier in Nederland invulling aan geeft, welke resultaten de supermarktketen heeft geboekt en voor welke uitdagingen Lidl staat.

Assortiment: van niche naar mainstream

Het assortiment van supermarktketen Lidl bestaat uit eigen merken en kent circa 1.500 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsproducten. Lidl is zich bewust van de impact die het productieproces kan hebben op mensen, dieren en milieu.

Niet voor niets is een belangrijk deel van de duurzaamheidsinspanningen gericht op het verbeteren van deze processen. En omdat het assortiment van Lidl niet bestaat uit ‘meer van hetzelfde’, maar wordt gekenmerkt door eenvoud, betekent elke stap dat klanten automatisch duurzamer inkopen.

Hierdoor is Lidl een belangrijke speler in het verschuiven van duurzaamheid van niche naar mainstream. Concrete voorbeelden zijn dat de supermarktketen in 2012 als eerste alle wildgevangen vis in de koeling en diepvries onder het MSC-keurmerk voor duurzame visserij aanbood en in 2015 als eerste supermarkt de ambitie uitsprak het volledige assortiment van vers vlees te willen verduurzamen.

Koploper in duurzaam bouwen

Zuinig zijn op de wereld om zich heen is voor Lidl als discounter logisch. Want door vandaag niet meer grondstoffen en energie te gebruiken dan nodig, worden op lange termijn het milieu én kosten bespaard. Nieuwe ontwikkelingen en innovaties past Lidl waar mogelijk toe om de ecologische voetafdruk steeds verder te minimaliseren.

Dit resulteert in de oplevering van nieuwe filialen die aan het hoogste haalbare energielabel A++++ voldoen. In november 2015 is Lidl gestart met de bouw van het meest duurzame distributiecentrum van Nederland.

Voor het ca. 50.000 vierkante meter grote distributiecentrum in Waddinxveen is het Breeam-ontwerpcertificaat ‘Outstanding’, de hoogste haalbare certificering, verkregen. Om dit te realiseren wordt er volop geïnvesteerd in duurzame technologieën. Zo wordt de restwarmte uit de koelsystemen gebruikt om de kantoorruimte te verwarmen, wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van LED-verlichting, is er geen aardgasaansluiting meer en kan het gebouw op een zonnige dag zelfvoorzienend zijn op basis van de ruim 4.000 zonnepanelen op het dak.

Meer informatie

Voor meer informatie over Lidl:

www.lidl.nl
www.facebook.nl/lidlnederland
www.twitter.com/lidlnederland