Ioniqa uit Eindhoven tovert tapijt om tot PET-fles

petflessen

16-11-2015 07:57 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Ioniqa Technologies, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een proces ontwikkeld waarmee de kunststof PET uit frisdrankflessen en textiel hoogwaardig is terug te winnen.

PET-flessen zijn relatief goed te recyclen, mits de ingezamelde flessen op kleur gesorteerd zijn. De Eindhovense start-up Ioniqa Technologies (Ioniqa) gebruikt magnetische vloeistoffen om de kleurstoffen uit ingezameld PET te verwijderen.

De nieuwe recyclingmethode brengt zo een ongesorteerde en veelkleurige brei aan onder meer flessen, tapijtruggen en textiel uit PET terug tot een schone, kleurloze basisgrondstof. Tot 90 procent van het PET-afval is hiermee te gebruiken voor het opnieuw maken van frisdrankflessen en kleding.

Herman Wijffels Innovatieprijs 2015

Ioniqa heeft met zijn vinding de Herman Wijffels Innovatieprijs gewonnen in de categorie Circulaire Economie. "De innovatieve technologie van Ioniqa is een schoolvoorbeeld van een circulaire aanpak in een grote mondiale productmarkt”, zegt de jury in zijn eindverslag. “PET plastics worden helemaal circulair, met behoud van kwaliteit en op een rendabele manier. Iets wat tot nu toe nog niemand is gelukt.”

Aan de prijs is een bedrag van € 30.000 verbonden. Ook krijgt Ioniqa toegang tot het internationale netwerk van de Rabobank. Naast Ioniqa won het bedrijf One2Born, dat kuikens gezonder en sterker laat opgroeien, en de zorgrobot Lea een prijs in de respectivelijk de categorie Food & Agri en Vitale Gemeenschappen & Zorg.

Ioniqa haalde eerder dit jaar een investering van € 2,5 mln op. Ook bij deze financieringsronde was de Rabobank betrokken.

Bekijk een video over Ioniqa.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Ioniqa, Rabobank | Foto: euronodi, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen