National Geographic Magazine overweegt gerecycled papier

National Geographic Magazine overweegt gerecycled papier

22-03-2013 15:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse blad National Geographic wil gebruik maken van gerecycled papier, nadat een studie de positieve milieueffecten uitwees.

Gerecycled papier is toch altijd beter dan het nieuw produceren? In Amerika zijn ze daar nog niet van overtuigd. Een studie van Environ International Corporation brengt nu naar voren dat het gebruik van gerecycled tijdschriftpapier op 14 verschillende punten milieuvoordelen heeft. Hiermee worden de beweringen van de Amerikaanse tijdschriftenindustrie van tafel geveegd: zij hebben tot voor kort altijd hun vraagtekens bij de milieuvoordelen van gerecycled papier gezet.

Een voorbeeld dat de studie laat zien, is het verschil tussen ontinkte pulp en niet-gerecyclede pulp. Ontinkte pulp is in de hele cyclus verantwoordelijk voor 0,6 kilogram CO2, in vergelijking met 2,87 kilogram voor één kilogram nieuwe, virgin pulp. Daarnaast gebruikt één kilogram ontinkte pulp gemiddeld 6,72 megajoule energie, terwijl dit voor nieuwe pulp gemiddeld op 22,57 megajoule ligt.

 

Negatieve effecten

 

Het rapport onderscheidt vier belangrijke gebieden waar gegevens variabel kunnen zijn, waardoor de resultaten anders kunnen zijn dan berekend. Namelijk de hoeveelheid energie die wordt gebruikt bij de productie, de mix van brandstof in de productie, het milieueffect en de toewijsmethode voor recyclevoordelen.

Ondanks deze mogelijke afzwakking van de gegevens, beweren de onderzoekers dat gerecycled papier minder negatieve invloed heeft op het milieu dan ‘nieuw’ papier. De productie van tijdschriften zorgt alleen in de Verenigde Staten namelijk al ieder jaar voor 7,2 miljoen ton CO2-uitstoot.

Als National Geographic voortaan gerecycled papier gebruikt voor de tijdschriften, volgen ze het voorbeeld van een groeiend aantal Amerikaanse collega’s.  In Nederland wordt 84 procent van kranten, tijdschriften, boeken en folders al gemaakt van gerecycled papier.

Bron: Tetra Pak via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen