Filter vermindert waterverbruik wasmachine met 95 procent

26-11-2015 17:00 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up AquaFresco heeft een filter ontwikkeld waarmee het waterverbruik van wasmachines flink kan worden verlaagd door het afvalwater voor 95 procent te hergebruiken.

Het absorptiefilter van AquaFresco scheidt tijdens het wassen kleine hoeveelheden olieachtige vervuiling van het water en het wasmiddel. Dit is volgens de makers, drie MIT-studenten, mogelijk door de oppervlaktespanning tussen het water en het afval te verminderen.

In een prototype is het filter bij de afvoer van de wasmachine geplaatst. Het vuil, slechts 1 procent van de totale hoeveelheid, wordt na het scheidingsproces afgevoerd. Het gefilterde water en het wasmiddel worden teruggestuurd naar de waterinlaat van de wasmachine.

Volgens de makers kan het water in dit closed loop-ontwerp tot soms wel zes maanden worden hergebruikt zonder dat dit nadelige effecten heeft op het reinigingsproces. Daarnaast noemen zij tegenover The Atlantic het huidige ontwerp van wasmachines hoogst inefficiënt en niet duurzaam.

Proeven bij hotelketens

Het filter kan volgens AquaFresco een waterbesparing opleveren die kan oplopen tot maar liefst 95 procent. Dergelijke besparingen zijn niet alleen interessant voor de consumentenmarkt, maar ook voor grootverbruikers. Zo richt AquaFresco zich in eerste instantie op de hotelbranche.

Ondernemers kunnen met een relatief kleine ingreep zo hun waterrekening fors reduceren. Daarnaast wijzen de makers op het feit dat het afvalwater en de wasmiddelen van wasmachines voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het vervuilen van het oppervlaktewater.

Momenteel test een hotelketen op een eiland voor de kust van New Hampshire het filterconcept. Drinkwater wordt naar dit eiland per boot aangevoerd, waardoor de beheerders van het hotel veel kansen zien voor waterbesparing.

Naast de hotelbranche ziet AquaFresco ook kansen voor de consumentenmarkt, autowasstraten en industriële reinigingsprocessen. Maar gebieden waar grote waterschaarste heerst zijn kansrijk. Zo is het bedrijf benaderd door Nasa.

De ruimtevaartorganisatie brengt schone was naar het International Space Station (ISS) met dure ruimtevluchten. Nasa onderzoekt nu of 'de was' ook in het ruimtevaartstation kan worden gedaan.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: The Atlantic

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen